• darkblurbg
  Inspiratietips
 • darkblurbg
  Bezoek onze Inspiratiewoning
 • darkblurbg
  Gratis Woonzorgadvies
 • darkblurbg
  Keurmerk Zorgeloos Thuis

​Zeker als we ouder worden, kan de instap van de douche een groot probleem worden. De standaardhoogte van een traditionele douchebak is 20 centimeter. Een veilige douchebak met een lage instap kan het leven een stuk comfortabeler maken en het valrisico in de badkamer enorm verminderen.

 

Soorten douchebakken

De meeste douchebakken worden tegenwoordig vervaardigd uit acryl, kunststeen of keramiek. Elk materiaal heeft zijn specifieke voor- en nadelen.  

Een douchebak van acryl is gemakkelijk schoon te maken, omdat ze poriënvrij en glad zijn. Het is een erg sterk en tegelijkertijd licht materiaal. Het grote voordeel aan acryl is de prijs. Acryl is wel wat gevoeliger voor krassen en kan scheuren. Bovendien is het ook een gladder materiaal, zeker in combinatie met water en zeep.

Een interessant alternatief voor een douchebak van acryl is een douchebak van kunststeen: Dit is een samengesteld materiaal van mineraalmarmer en hars met dezelfde luxueuze uitstraling als natuursteen. Douchebakken van kunststeen zijn driemaal sterker dan acryl. Het is een hard en vormvast materiaal met goede anti-slip eigenschappen. Het materiaal is wel duurder dan een douchebak van acryl.

Keramiek heeft de allure van echt natuursteen. Keramiek is onderhoudsarm en blijft mooi, dankzij de kleurechtheid en krasbestendighied. Keramiek is wel gevoelig voor zuren, chemische producten en harde schuurmiddelen. Verder is het handig om te weten dat keramiek minder goed bestand is tegen scherpe en zware voorwerpen. Als deze hard neerkomen op het keramiek, kan er onherstelbare schade ontstaan.

 

Instaphoogte

Douchebakken kunnen zowel geleverd worden als opbouw- of als inbouwmodel. Een opbouwmodel wordt op de badkamervloer geïnstalleerd. De instaphoogte is afhankelijk van uw badkamersituatie maar kan veelal verlaagd worden naar minimaal 3 tot maximaal 10 centimeter. Het voordeel is dat deze gemakkelijk en snel zijn te installeren.

Een inbouwmodel wordt in de vloer zelf verwerkt, zo ontstaat er een inloopdouche. Conform het Nederlandse Woonkeurmerk of de Duitse richtlijn DIN 18040 moet deze gelijk zijn met de douchevloer en mag deze niet meer dan 2 centimeter verlaagd zijn. De douchebak dient over een slipweerstand te beschiken conform anti-slipklasse R10. Een inbouwmodel is niet altijd mogelijk en is een duurdere oplossing dan een opbouwmodel. Daarnaast is een inbouwmodel minder snel een eenvoudig te installeren.

 

Laat u deskundig adviseren

Een probleem zoals u ervaart met een (te) hoge instap van uw bad-of douche vraagt om een maatwerk oplossing. Laat u daarom ALTIJD deskundig adviseren. 

 

Vragen

Wilt u meer informatie over veilige douchebakken of leveranciers van veilige douchebakken? Bel ons op onze 'Langer Zelfstandig Thuis Wonen' advieslijn op het telefoonnummer 0475-203058 of stuur uw vraag hier via ons antwoordformulier.