• darkblurbg
  Inspiratietips
 • darkblurbg
  Bezoek onze Inspiratiewoning
 • darkblurbg
  Gratis Woonzorgadvies
 • darkblurbg
  Keurmerk Zorgeloos Thuis

Heeft u moeite met opstaan en gaan zitten? Bijvoorbeeld op het toilet of in bad? Als de zijmuur binnen handbereik is een wandgreep met een hoek van 45 graden is dan wellicht een uitkomst voor u. Hiermee beperkt u het risico dat u valt. Waar moet u opletten bij aanschaf van een wandgreep met een hoek van 45 graden?

 

Wandgreep met een hoek van 45 graden

Een wandgreep, met een hoek van 45 graden, zorgt ervoor dat u gemakkelijker kunt opstaan en gaan zitten. Het diagonale gedeelte van de wandgreep biedt steun bij het opstaan en gaan zitten. Het horizontale gedeelte functioneert als handgreep tijdens het zitten of staan. Door de lengte van de wandgreep is er veel ruimte om vast te pakken, wat de ondersteuning optimaliseert. De wandgreep is aan de muur te bevestigen op de plaats waar ondersteuning nodig is. Bijvoorbeeld bij het toilet, in een douche, bij het bad of naast het bed.

 

Enkele belangrijke aandachtspunten

-Waar wilt u de wandgreep gaan gebruiken?Is het materiaal waarvan de wandgreep gemaakt is corrosiebestendig, indien u deze gaat gebruiken in de badkamer?

-Bij gewrichtsaandoeningen zoals reuma en artrose kunt u vaak moeilijk bewegen door pijnlijke gewrichten. De belastbaarheid van de gewrichten is dan verminderd. Iets vastgrijpen en optrekken kan dan pijnlijk zijn. Het is dan belangrijk om overbelasting te voorkomen. Overleg met uw ergotherpeut of een wandgreep met een hoek van 45° voor u de juiste oplossing is;

-Ga na hoeveel gewicht de wandgreep met een hoek van 45°  kan dragen? Ga er hierbij vanuit dat een wandgreep 2 tot 2,5 keer uw gewicht moet kunnen dragen om veilig te zijn als u steun zoekt. Controleer voor montage of de wand dit gewicht kan dragen;

-Zorg dat u de wandgreep kunt vastpakken zonder uw nek of romp te draaien;

-Voldoet de wandgreep aan de richtlijn EN 12182? Deze Europese norm specificeert algemene vereisten en testmethoden voor medische hulpmiddelen volgens de definitie die is vastgelegd in EU-richtlijn 93/42 / EEG;

-Raadpleeg ALTIJD de montagerichtlijnen van de leverancier voor de montage van de handgreep;

-Bij twijfel, vraag advies aan uw ergotherapeut.

 

Laat u deskundig adviseren

Koop beslist geen wandgrepen in doe-het-zelf zaken, supermarkten of online shops zonder keurmerk! Een probleem zoals u ervaart met moeite met op staan en zitten vraagt om een maatwerk oplossing. Laat u daarom ALTIJD deskundig adviseren. 

 

Vragen

Wilt u meer informatie over veilige wandgrepen of leveranciers van wandgrepen? Bel ons op onze 'Langer Zelfstandig Thuis Wonen' advieslijn op het telefoonnummer 0475-203058 of stuur uw vraag hier via ons antwoordformulier.